צ׳י-גונג: כדור הרגעה, בלי הכדור | עוד סיבות למה כדאי לתרגל צ׳י-גונג + סרטון תרגול

יואב טלראורח חיים בריא, צ׳י-גונג 4 Comments

היה לי בוקר נאחס היום.
בשעה תשע העברתי שיעור צ׳י-גונג. היה לי קשה להתחיל. שרדתי את החימום. אחרי כמה דקות המועקה והמתח התחילו להתפוגג. המוח פחות מרעיש. פשוט ממשיכים.

אחרי עשרים דקות כבר מרגישים ממש טוב. שמים לב שהייאוש, המתח או הרעש פחתו, ומרגישים איך כמה נשיפות משמעותיות ממש מנקזות את הצרות החוצה. בסוף השיעור מרגישים טוב בגוף, הנשימה עמוקה יותר, הראש נקי והאופטימיות מרימה ראש. אולי אפילו צץ איזה רעיון חדש, כיוון חדש או תקווה חדשה במהלך התרגול.

הפוסט הזה הופיע לי בראש באמצע השיעור.

זו התועלת הנפשית של צ׳י-גונג, והיא מיידית לגמרי.

זה כמו כדור הרגעה טבעי, בלי הכדור. כמה זמן זה עובד? תבדקו לבד. אם חזרתם לייאוש ולפסימיות, תמיד אתם יכולים לתרגל שוב, אפילו 15 דקות וזה ישפיע. כמובן, שאתם צריכים לדעת את העקרונות המרכזיים של התרגול, הרבה יותר חשובים מהקפדה על תנועות מדויקות. אפשר אפילו לעשות תנועה אחת פשוטה כמו הרמה והורדה של שתי הידיים, ברצף, הרבה פעמים. כל עוד תעשו אותה לפי העקרונות, זה יעבוד.

המפתח ליצירתיות

למה תרגול מכל סוג שהוא מאפשר לדברים לעלות מעומק התודעה שלנו? איך יצירתיות מתרחשת? איך רעיונות צצים?

כשיש שקט.
מה הכוונה בשקט?

בתרגול צ׳י גונג ובכל תרגול שהוא, אנחנו עושים דבר אחר בלבד, ברצף, משך 45-60 דקות. אנחנו לא מתעסקים בשום דבר אחר. הטלפון כבוי או שקט. אין גירויים חיצוניים, אף אחד לא מדבר איתנו, פרט למורה שמנחה אותנו.

וחשוב לציין, שתרגול לבד בלי מורה הוא השלב הבא. תרגול עם מורה הוא טוב כדי להתחיל, ויש אנשים שמעדיפים לתרגל עם מורה כי זה נותן להם מסגרת לבוא אליה. מי שלוקח את התרגול הביתה, ומתרגל כל יום, יתקדם ויגיע לרמות גבוהות יותר.

בספר The Shallows, מתאר ניקולאס קאר את התודעה שלנו:

  • השלולית הרדודה: אזור זכרון קטן מאוד, עבודה מהירה לטווח קצר
  • הבאר העמוקה: אזור אינסופי בגודלו, איטי, לטווח ארוך

לעשות דבר אחד, 60 דקות

בעידן שלנו, האזור הקטן, השטחי והמהיר עובד בטירוף. כל הגירויים שמגיעים אלינו מוחקים כל פעם מחדש את מה שרשום בו.

אני לא אפרט היום לגבי המודל הזה, רק אומר שהאזור לטווח הארוך, האינסופי, הוא כמו באר עמוקה. מהבאר הזו עולות יצירות האומנות הגדולות. הרעיונות, התובנות. הבאר העמוקה היא עומק התודעה שלנו, הזהות האישית הייחודית שלנו.

איפה ה-catch? שכל עוד יורים עלינו גירויים מכל כיוון, בקצב מסחרר, אנחנו עובדים רק עם השלולית הרדודה. התודעה שלנו לא מצליחה לרדת לבאר כי היא עסוקה כל הזמן בניהול גירויים, למחוק ולכתוב מהר מהר. ניקולאס קאר טוען, שלוקח זמן לשאוב מים מהבאר העמוקה, וכל עוד יש רעש מתמשך, לא נגיע לשם.

והרי לכם הסבר אחד, למה כדאי לעשות דבר אחד בלבד, ברצף, משך 60 דקות. ואם תרצו, הנה סיבה טובה למה כדאי לאנשים יצירתיים לתרגל צ׳י-גונג.

מה עוד תקבלו מתרגול צ׳י גונג?

להניע את הכל, ביחד: תנועה הוליסטית

יצא לו יום כיפור, ואני עדיין מתרגש מכמות הילדים ברחובות שרכבו על אופניים, והקילומטרז׳ שעשיתי מאחורי הבן שלי עם מקל-אופניים כזה של אבות. היומיים של יום כיפור היו כל כך גופניים, זה הזכיר לי את הברכיים החבולות שלי בתור ילד לפני 30 שנה.

ביליתי את יום כיפור במבשרת, שהיא עדיין מקום בו שתי תרבויות שונות לחלוטין חיות אחת לצד השנייה: תרבות המסכים וילדי צמר הגפן המפונקים שלנו, שיוצאים החוצה לרכב רק ביום כיפור, והתרבות השבטית של העולים החדשים מאתיופיה במרכז הקליטה. ראיתי ילדים אתיופים בני שלוש רוכבים במיומנות פראית ומפחידה של נהגי מרוצים, על אופניים בלי גלגלי עזר. אף אחד לא לימד אותם. הם היום מה שאנחנו (אולי) היינו לפני עשרות שנים.

נחזור אחורה? לא. אבל כולם מדברים היום על החיים הפסיביים שלנו מבחינה גופנית, ותרגול צ׳י-גונג מניע את כל המפרקים בגוף, משחרר המון מתחים שנתקעים לנו בשרירים בגלל שאנחנו עובדים כל היום עם מוח רץ וגוף רדום. אז למה לא.

הנעה: שיפור במערכת העיכול

מתרגלים רבים מדווחים שהיציאות יוצאות טוב יותר כתוצאה מתרגול צ׳י גונג. מדבר אליכם? חלק מרכזי מהרפואה הסינית והצ׳י-גונג עוסק באוכל שאנחנו אוכלים ואיך הגוף הופך אותו לאנרגיה. לצד האוויר שאנחנו נושמים, הגוף מפיק אנרגיה ממזון, ואיכות וכמות האנרגיה הזו משתנה בהתאם לתפקוד של מערכת העיכול.

הרמה האנרגטית

צ׳י-גונג והרפואה הסינית מתוכננים ובנויים לפי מערכת המרידיאנים: ערוצי זרימה של צ׳י לאורך כל הגוף.

בטח שמעתם על דיקור. מה שעושים שם הוא לפתוח נקודות ספציפיות אשר נמצאות על מרידיאנים, נקודות שמשפיעות באופן ספציפי על בעיה או מצב מסוים. צ׳י-גונג הוא תרגול שפותח ומניע צ׳י לאורך כל המרידיאנים. משהו מערכתי, לכל האנשים הבריאים או החולים, שמתחזק את הבריאות ומשפר אותה באופן יומיומי. לא סתם המוני הסינים מתרגלים את זה בפארקים.

לסיכום, למטה תמצאו סרטון מעולה של הסדרה שהעברתי הבוקר בשיעור, היא נקראת 18 התנועות. כדי לתרגל ברצף, התחילו לראות בדקה ה-25. גם אם אין לכם מושג, אני בטוח שתרגישו טוב יותר אחרי שתתרגלו עם הגברת הזו. ואם אתם רוצים מושג, אתם יכולים פשוט לבוא לשיעור.

Comments 4

    1. Post
      Author
  1. תודה יואב. הגברת הסינית נראית מאד רכה בחזרתיות שלה. אנסה את זה היום, בהמשך לתרגול שלנו בפארק. מה אתה אומר על עבודה בלי נעליים?

    1. Post
      Author

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.