ישיבה ממושכת: איך לשחרר מתח בעזרת תמיכה טבעית?

יואב טלרישיבה מול מחשב Leave a Comment

הפוסט היום לקוח מתוך אוסף הטיפים החשובים ביותר לישיבה מול מחשב – סדרת מיילים שאני שולח למי שרוצה להעמיק בשיפור הישיבה הממושכת. גם אתם יכולים לקבל את כל הטיפים כאן.

ישיבה היא פעולה טבעית ויש דרך טבעית לבצע אותה. מה שתלמדו היום משמש אותי עם כל אדם שמגיע אלי, ולא משנה מה הבעיה שלו. בהמשך המדריך אני אסביר מה זה כאב והאם הוא באמת "הבעיה".

השיעור היום מאוד פשוט והכי בסיסי, אבל אנשים נופלים בו שוב ושוב – וכמה שהדבר יותר בסיסי, יש בו יותר כוח להשפיע.

ללמוד להשתמש במשאבים שלנו

מהו המשאב הכי יציב שלנו? שנותן לנו ביטחון – תמיד?

האדמה. הקרקע. הרצפה.

לא סתם אומרים "נשמטה הקרקע מתחת לרגליו" במצבים קיצוניים. זה הגרוע מכל, ובמציאות הפיזית של הגוף, אנחנו תלויים לחלוטין בקרקע. היא משאב שנותן לנו ביטחון, אבל גם עוזר לנו להתנהל ביעילות, לחסוך אנרגיה ולהתקדם קדימה.

העניין הוא, שאנחנו משתמשים בקרקע בצורה לא נכונה. במקום להשתמש בה כדי ליצור צמיחה, ריפוי והתפתחות, אנחנו נופלים עליה בכבדות. נמרחים עליה. ובלי לדעת שזה מה שאנחנו עושים.

למה אנחנו סובלים מעודף מתח וכאבים?

לגוף שלנו יש משקל. ושרירים שמרימים אותו כדי שלא ניפול על הפרצוף. אז למה כל כך הרבה מאיתנו סובלים מעודף מתח במקומות מסוימים בגוף, וחולשה (חוסר מתח) במקומות אחרים? למה הגוף שלנו בחוסר איזון ואיך מגיעים לאיזון טבעי וטוב יותר?

כשאנחנו מחזיקים מתח במקום מסוים, אנחנו בעצם מחזיקים בו משקל, ומונעים ממנו להשתחרר לאדמה, עם כוח הכבידה.

כשאנחנו יושבים על כסא, יש לנו שני מקומות יעודיים בגוף שנועדו לנקז את המשקל (המתח) שלנו לאדמה:

1. עצמות הישיבה
2. כפות הרגליים

אם נאפשר למשקל (=מתח) להשתחרר למטה דרך עצמות הישיבה וכפות הרגליים, נרגיש מקורקעים יותר, נטועים בקרקע, וזה מה שיתן לנו את התמיכה הטבעית שאנחנו צריכים כדי ליצור ריפוי והתפתחות, ולא רק בטחון.

איך מוצאים תמיכה טבעית בישיבה?

הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות הוא למצוא את עצמות הישיבה שלכם, ולשבת עליהם. הטעות הנפוצה שאני מתקן מדי יום אצל אנשים בקליניקה היא ישיבה עם הגב כפוף כשהאגן ועצמות הישיבה מסובבים עם הרגליים ומושכים את הגב התחתון מלמטה. מיד אני מדגים:

ישיבה כזו גורמת לבעיות גב תחתון, במוקדם או במאוחר. והיא נפוצה מאוד.

במקום לשבת על הגב התחתון המסכן, שלא אמור להיות תחנה סופית של המשקל שלכם אלא רק תחנת מעבר – שבו על עצמות הישיבה. הן התחנה הסופית למשקל ולמתח שמתנקז מכל אורכו של הגו – torso – הכולל גם את עמוד השדרה:

עצמות הישיבה הן למעשה השפיץ התחתון של האגן שלנו:

[Illustration: © Aron Cserveny – www.sciencevisual.at | Idea: © Tim Soar – www.the-alexander-technique.org.uk]

החלק השני שנותן לנו תמיכה טבעית הוא כפות הרגליים על הקרקע. עצמות הישיבה מקבלות את רוב המשקל כשאנחנו יושבים, והן צריכות להיות תמיד בשימוש כל עוד אנחנו יושבים.

כפות הרגליים מקבלות פחות משקל בישיבה, ולא תמיד צריך להשתמש בהן – לדוגמא, אפשר לשבת בישיבה מזרחית או חצי מזרחית על כסא. אבל עצמות הישיבה תמיד יהיו שם בשביל לשבת עליהן.

אז המסקנה לגבי כפות הרגליים: תשתמשו בהן כשאתם יושבים בצורה הרגילה, ועדיף שתשתמשו בכל כף הרגל על הקרקע, כי זה גם פקטור חשוב שמנקז את המתח מהגוף לקרקע.

אבל זכרו שזה עניין יותר גמיש, ואני ארחיב לגבי שימוש בכפות הרגליים בכל מיני תנוחות ישיבה באחד מהשיעורים הבאים.

איך יוצרים ריפוי והתפתחות בעזרת תמיכה טבעית?

מה שכתבתי היום הוא רק קצה הקרחון. הדבר הכי גדול שאנחנו מקבלים משימוש נכון בעצמות הישיבה וכפות הרגליים שלנו הוא…

היכולת להרים את הגוף, להאריך ולהרחיב אותו, ליצור מרווחים חדשים במפרקים, בין החוליות, בחלל הבטן והחזה ובכל מקום אחר שאפשר. על זה – אני אדבר בהמשך סדרת המיילים.

המסלול השיקומי – למי שרוצה לקחת את העניינים לידיים: שיעורים בשיטת אלכסנדר, טיפול במגע ותרגול הוליסטי – בהתאם לצרכים שלכם. כל הפרטים כאן:

לאוסף הטיפים השלם:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.