ריצה שיטת אלכסנדר

ריצה עם שיטת אלכסנדר – יותר מהירות, פחות כאבים (חלק א׳)

יואב טלרריצה טבעית Leave a Comment

תרגום מאמר שהתפרסם בגרדיאן הבריטי: More Speed, Less Pain מאת סם מרפי, מאמנת ורצה. מחברת הספר Real Women Run וכתבת במגזין Runner's World.


אני מטופפת מסביב לכיכר בדפורד בלונדון כמו סוס פוני בזירה, ידיים מנווטות מונחות עלי, אחת על הצוואר שלי והשנייה על הגב התחתון. קיים פוטנציאל להרגיש מטופשת, אבל בפועל מה שאני מרגישה הוא תחושת שמחה גדולה. 18 שנים אני רצה, ומעולם לא הרגשתי קלה כל כך, קופצנית.

״חשבי שאת רצה מעל הרצפה, ולא לתוכה,״ אומר בעל הידיים. שמו מלקולם באלק, מורה לשיטת אלכסנדר ומאמן ריצה שיצר גישה חדשה לאמנות הריצה.

רץ מרתון מוכה פציעות שהוציא את עצמו מזה

לפני עשרים וחמש שנים, באלק היה רץ מרתון מבטיח, אבל מוכה פציעות. הוא נתקל בשיטת אלכסנדר בזמן שלמד לנגן על צ׳לו והתגלגל למסלול הכשרת מורים של השיטה.

לא רק שפציעות הריצה הפסיקו להטריד אותו, הוא גם החל לרוץ מהר יותר. בעקבות כך הגה את אימוני The Art Of Running אשר משלבים בין ריצה לשיטת אלכסנדר.

(רצים: מדוע כדאי ללמוד את עקרונות שיטת אלכסנדר? קטע חשוב שתירגמתי מתוך הספר של מלקולם באלק – י.ט.).

באותה מידה ששיטת אלכסנדר איננה אוסף מוגדר של תרגילים, גישתו של באלק לריצה איננה נוקשה.

כוונתו לשפר את המודעות הגופנית שלנו בזמן הריצה, כך שנבחין מה אנחנו עושים ונהפוך את הריצה לתהליך מתפתח של מחקר והתבוננות –  הרבה יותר מאמצעי לפיתוח כושר גופני או להגעה לקו הסיום.

המודעות הופכת את הריצה לתהליך של שחרור במקום מאמץ

״חשוב שתתני תשומת לב ל׳מודעות הקינסטטית׳ שלך – מה שמתרחש בתוך הגוף שלך, ״ הוא אומר. תשומת הלב הזו היא שמאפשרת לנו להבחין בדפוסי תנועה שגויים, ביציבה לא טובה, במתח ונוקשות שרירית.

במונחים אלכסנדריים, זיהוי ההרגלים של השימוש הלקוי בגוף – הוא הצעד הראשון בדרך להיפטר מהם.

כמו רוב הרצים, גם אני סיימתי תחרויות ואימונים בעזרת משככי כאבים – אבל שילמתי את המחיר בהמשך.
לפי שיטת אלכסנדר, תופעת ההתעלמות מהדרך וההתמקדות במטרה בלבד נקראת end-gaining, גישה שעומדת מאחורי פציעות רבות של רצים ופרישות באמצע תחרויות. ״הסטטיסטיקה מראה ששני-שליש מאוכלוסית הרצים סובלת מפציעה כל שנה.״ אומר באלק, ״כשאתה נפצע, אתה לא יכול להתאמן, ואם אתה לא מתאמן – אתה לא משתפר.״

גישה פופולרית לפציעות ריצה אומרת שהרץ צריך לחזק את שרירי הליבה, לתקן חוסר איזון שרירי, לשנות את סגנון הריצה, להתקין מדרסים בנעליים (או כל האפשרויות גם יחד) כדי להימנע מבעיות עתידיות.
באלק לעומת זאת, מעוניין יותר לגרום לרצים לשחרר את הגוף מאשר להשתמש יותר בשרירים, ביותר כוח או יותר שליטה.

האימון אצל באלק: מה לשחרר בריצה

לדוגמא, הוא מבחין שאני מכווצת את שרירי הליבה ומקפלת את האגן שלי פנימה לפני שאני לוקחת צעד ריצה. פעולה זו, לטענתו, גורמת לי לקבע את הצלעות כנגד עמוד השדרה ומגבילה לי את הנשימה. כפיצוי, אני מרימה את עצם החזה כדי להשיג עוד אוויר, מה שגורם להגדלת הקשת הגבית שלי ולמתח בגב התחחתון.

כדי להמחיש את העניין, באלק מבצע ניסוי: הוא מבקש ממני לעמוד כפי שאני רגילה, עם הבטן שאובה פנימה, האגן מסובב לאחור והישבן מכווץ. הוא לוחץ על הכתפיים שלי ושואל: ״איפה את מרגישה את זה?״, ״בעצם הזנב.״ אני עונה. ״עכשיו שחררי את הכל, הניחי את הצלעות שלך, שחררי את הישבן ואת האגן חזרה למקומו.״ הוא לוחץ שוב על הכתפיים ושואל: ״איפה את מרגישה את זה עכשיו?״ בכפות הרגליים, אני עונה.

זהו אחד מהדברים המעניינים בשיטת אלכסנדר. לרוב, זה יותר מה לא לעשות מאשר מה כן לעשות – דבר שיכול לאתגר רצים – שרגילים להיות אנשים ממוקדי מטרה.
פ.מ. אלכסנדר, האיש שפיתח את השיטה, נהג לומר: ״תפסיק לעשות את הדבר לא נכון, והדבר הנכון כבר יסתדר מעצמו.״

עם זאת, לימוד אמנות הריצה כרוך בכמה שינויים מעשיים בטכניקת הריצה. באלק מסביר: ״הרעיון הוא לתת לתנועה להיות פחות שרירית, כך שאם ניתן לרגליים לנחות מתחת לגוף, יותר מאשר לפני הגוף, אנחנו מפחיתים את ׳אפקט השבירה׳ ומבטלים את הצורך לדחוף חזק עם קדמת הירכיים."

קריאה נוספת

ריצה שלמה – מה זה אומר ואיך מתאמנים על זה?

הקבוצה בפייסבוק: ריצה שלמה – עם שיטת אלכסנדר

בברכות ריצה בטוחה וקלילה לכולם.


שתף את הפוסט:[addtoany]

הרשמה לבלוג: פוסטים חדשים אליך למייל.


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.