שינוי הרגלים נפשיים ורגשיים בעזרת הגוף ושיטת אלכסנדר

יואב טלרנפש ורגש Leave a Comment

(מעדיפים להקשיב ולא לקרוא? לחצו כאן לצפייה בוידאו שפירסמתי באותו נושא)

איך גירויים משפיעים על המצב הנפשי-רגשי שלנו

מצב רגשי, מצב נפשי, סטרס.

עומסים רגשיים ונפשיים קיימים בתוכנו, מהעבר.

החושים שלנו קולטים גירויים שמגיעים מכל מיני מקומות: מאנשים שאנחנו מכירים ולא מכירים. מהמכשירים הניידים שלנו. מעיתונים ואתרי אינטרנט. מרשתות חברתיות. מצלילים. מראות. ריחות. טעמים. מגע.

כל אלו הם גירויים במוח ובגוף שלנו. לעיתים הגירויים מגיעים מבחוץ, ואנחנו רגילים להגיב אליהם בצורה מסוימת בתוך עצמנו. וגם מחשבות בתוך עצמנו הן שוב גירוי שאנחנו מגיבים אליו. שרשרת של גירויים ותגובות, שעלולה ליצור כדור שלג רגשי-נפשי. ואז אנחנו מגיעים למצבי משבר שגורמים לנו תסכול ורצון לעשות את הדברים אחרת. אז הנה הזדמנות.

לא מרוצים מהמצב – איך אנחנו מנסים לעזור לעצמנו?

אפשר וכדאי לעשות דברים שמשחררים מתוכנו סטרס ומטענים רגשיים, דברים שעוזרים לנו להתאוורר.

אבל עדיף להימנע מכל המעגל הזה מראש, ולחסוך את כל הסיפור. אפשר לקלוט את עצמנו ברגע שבו הגירוי מגיע, ולהצליח להגיב אליו אחרת. לספוג אותו אחרת במערכת, בעזרת תגובה רגשית אחרת, כך שהמטען שאנחנו רגילים לאגור – לא יאגר.

איך עושים את זה? איך מגיבים אחרת ברגע הקריטי בלי לאגור את המטענים הרגילים שלנו? אלו שאנחנו לא רוצים לאגור? הכעסים, הסטרס, החרדות?

בואו נתחיל בהבנת הקשר גוף ונפש לפי הרפואה הסינית. אל תחשבו במונחים מדעיים מערביים לרגע ועברו לצורת מחשבה אחרת.

דוגמא לקשר בין גוף ונפש

הכבד, לפי הרפואה הסינית, הוא איבר שמתמחה בהכלת רגשות. כשהכבד מלא או עייף מלהכיל אותם, אנחנו עשויים לסבול מהתפרצויות של סימפטומים שונים, בהתאם לנטייה שלנו. חרדות, בעיות עיכול, מתח שרירי, כאבי ראש, התפרצויות כעס, קשיי נשימה – כל אלו דוגמאות לתופעות שיכולות להחמיר בזמן שהכבד שלנו לא יכול להכיל יותר את המצב הרגשי של עצמנו.

כשהכבד עייף ו/או עמוס, הוא נוהג לשלוח לחלק העליון של הגוף את עודפיו. זהו דימוי, אתם לא חייבים להבין אותו פיזיולוגית: השכמות, הכתפיים, הצוואר, הלב והריאות מתמלאים בעומס כשאנחנו במתח או עומס נפשי. וזהו דבר שכולנו מכירים היטב.

הרפואה הסינית מצוינת באבחנה וטיפול במצבי סטרס בדיעבד, לאחר שהם נוצרו, לאחר שהצטברו אצלנו בגוף והתבטאו בתור בעיות שינה, חריקות שיניים, כאבים, קשיי נשימה, חרדה, בעיות עיכול והרשימה היא נצחית. יש ברפואה הזו גם דרך להבין האם הסימפטומים נוצרו כתוצאה מעומס רגשי וסטרס.

אבל הרפואה הסינית פחות עוסקת בהתנהגות, ובמניעה של היווצרות המתח ברגע היווצרו. כאן אנו פונים לשיטת אלכסנדר, שכל כולה נוכחות ברגע הזה.

שיטת אלכסנדר: חיבור הגוף והתודעה ברגע הזה – הוויה.

החיבור ששיטת אלכסנדר מתמקדת בו הוא בין הגוף והתודעה. ברגע הקריטי שבו נוצר הגירוי הרגשי, החיבור בין הגוף והתודעה הוא המפתח לשינוי הדפוסים הרגשיים שלנו. מקובל לחשוב שהשיטה הזו משמשת לשיפור יציבה וריפוי כאבים גב, אבל זהו רק קצה הקרחון שנוח וקל להבין. זוהי שיטה שנותנת כלים לשינוי התנהגותי בכל הרבדים הקיימים.

הגירויים שמובילים אותנו לתגובות רגשיות יכולים להיות רבים. בואו ניקח דוגמא.

דוגמא: גירוי ותגובה בסיטואציות משפחתיות

יש לכם קרוב משפחה שגורם לכם לתגובה רגשית שאתם לא אוהבים, תגובה שחוזרת על עצמה ואתם מכירים אותה כבר זמן רב. הוא מספק לכם טריגר, גירוי, בכל פעם שאתם פוגשים אותו. ואתם מספקים לעצמכם תגובה לגירוי הזה. התגובה היא שלכם, באופן בלעדי. היא אינה שייכת אליו. היא נוצרה אצלכם בגוף. גירוי ותגובה הם שני דברים שונים לחלוטין. וזו הפרדה שחשוב מאוד להפנים אותה כדי להתחיל לייצר שינוי.

אנחנו נולדים לתוך משפחות. ומשפחה זה קשר לכל החיים, קשר שלא תמיד נוח ונעים לנו איתו, מפגשים שחוזרים על עצמם שוב ושוב, כל חיינו. בתוך המשפחה אנחנו אנשים שונים, עם תפיסות ודעות שונות, קשורים בקשר. והנה קרקע פוריה להרבה מאוד גירויים, תגובות רגשיות ובעיות רגשיות שנוצרות לאורך השנים.

אז בני משפחה יכולים להיות מגרש תרגול מצוין למה שאני הולך לתאר עכשיו, כי המצבים איתם חוזרים על עצמם והם צפויים מראש. אבל לא בטוח שתצליחו לתרגל את זה איתם. יכול להיות שהמצב טעון כל כך, שאתם מתפוצצים מיד, ואין לכם יכולת לפתח מודעות בכלל. הגירוי והתגובה שלכם דבוקים יחד, ממש כמו אינסטינקט. במצבים כאלו, מומלץ לתרגל את העבודה הזו עם אנשים שאתם פחות קרובים אליהם ופחות מעורבים. אפילו עוברי אורח מעצבנים או נהגים מעצבנים שעושים לכם אורות מאחורה.

נוכחות מודעת: איך מתאמנים על שינוי תגובות רגשיות/נפשיות

בשלב הראשון חשוב שהסיטואציה לא תפתיע אתכם. הגיעו לסיטואציה צפויה מראש, כדי שתוכלו להתאמן על היכולת החדשה שלכם. לכן משפחה זה שימושי.

הגעתם לרגע הקריטי: פגשתם את האיש, והוא שוב אומר לכם את אותו משפט מרתיח, מעצבן או מעליב. הייתם שם כבר מיליון פעם, ואתם רגילים להגיב אליו רגשית אותו דבר, בכל פעם מחדש.

אבל הפעם אתם שומרים על נוכחות אחרת בגוף שלכם.

הנוכחות המודעת היא השער. לא תיכנסו בשער, לא תצליחו להגיב אחרת. דפוסים שטבועים בנו עמוק הם כמו להחזיק אקדח עם האצבע על ההדק, מאוימים ודרוכים לירות. ברגע שהגירוי מגיע – קליק, אתם ישר לוחצים על ההדק. כדי להגיב אחרת אתם חייבים להניח את האקדח בצד.

אם נכנסתם בשער של הנוכחות המודעת, אתם מתבוננים בעצמכם "מבחוץ". יצרתם עוד צד בשיח הפנימי, והוא מתבונן בסיטואציה מבחוץ. אין חדש תחת השמש. בדומה לכל מסורות המדיטציה העתיקות, המודעות והמיינדפולנס ה"חדש" והאופנתי – מה שתיארתי כאן צריך להישמע מוכר. התוספת המבריקה של מר אלכסנדר לעניין הוא החיבור לגוף.

בעיניי, הפניית תשומת הלב אל הגוף מסיטה את הרעש מהמיינד, המחשבות והניתוחים. חיבור התודעה אל הגוף נותנת לנו שקט ובהירות. לא אחת תהיתי, האם ההתעסקות בגוף היא טריק שנועד לגרום לנו להפסיק לחפור במחשבותינו או אולי בעצם היא יוצרת את השלם הנכסף, הפשוט יותר, בתרבות שכל כולה מוח והגוף מוזנח ללא שימוש – לפתע אנחנו פשוטים יותר, בהירים יותר, כי אנו מפנים את משאבי התודעה שלנו אל כל האורגניזם ולא רק אל המוח.

ונחזור לרגע הקריטי:

בגוף – מה שאתם צריכים לעשות באותו רגע הוא ליצור חופש וכיוון. החופש החשוב הוא באזור הצוואר, והוא מאפשר לכם לכוון את הראש ועמוד השדרה שלכם ולשמור על הציר האנכי של הגוף חי וזורם בתוך הסיטואציה. לשמור על "עמוד השדרה" במובן הרחב של המילה.

במילים אחרות, אתם שומרים על נתיב פתוח בתוך עצמכם ולא מתכווצים לנוכח הגירוי. הכיווץ מבטל את המרווח בין גירוי ותגובה וגורם לכם להגיב מקוצרים ואוטומטיים. המרווח נותן לכם מרחב לעצור ולא להגיב באופן אוטומטי, ואפשרות לאופציות חדשות לעלות מתוך עצמכם.

מה שציינתי עכשיו ברמה הגופנית הוא דבר שלומדים בשיעורים בשיטת אלכסנדר. הסיבה שיש מורים לשיטה הזו היא שאנחנו צריכים פידבק חיצוני בשביל להבין חופש וכיוון בתוך עצמנו. אבל אני לא פוסל את האפשרות שאתם תקראו את המילים האלו, תגיעו לסיטואציה הרגשית שלכם ותצליחו להגיב אחרת, או פשוט לא להגיב. וזו הצלחה גדולה.

עצם זה שאתם תקדישו מחשבה לאפשרות הזו היא הצלחה מבחינתי. שתעצרו לשבריר שנייה ותהיו מודעים לעצמכם ברגעים האלו, שהם כל כך רבים. אפילו כשאתם שומעים את הטלפון או רואים אייקון חדש על המסך – נסו ליישם מה שכתבתי, לא להגיב, ולהיות מתבוננים שקטים בגוף.

החושים שלכם קולטים את הגירוי החיצוני, האיש אומר לכם משהו, אבל הגעתם מוכנים לשידור החוזר הזה. אתם לא נסחפים לתוך הסיטואציה, אלא מתבוננים בעצמכם מבחוץ, כמו מדענים, ושומרים על צוואר שקט, ראש ועמוד שדרה מכוונים, ואתם שקטים.

אם עברתם את הסיטואציה במצב של נוכחות והתבוננות, ניצחתם.

הצלחתם לקלוט את הגירוי המוכר והרגיל, ולהישאר שקטים בלי להגיב. תגובה לא חייבת להיות חיצונית, כלומר לענות לו בחזרה או משהו בסגנון. תגובה לא רצויה יכולה להיות גם פנימית בתוך עצמכם, תגובה רגשית שמתרחשת כשאתם באוטומט. סוד קטן: הגוף מתכווץ במצבים האלו. גם זו תגובה.

ההתבוננות הנוכחת והשקט המכוון בגוף נותנים לכם משהו אחר להתעסק בו, ומשהו ששומר על הדרך פתוחה, שומר עליכם לא להרים את האקדח. הסיטואציה עוברת ואתם לא מגיבים בדרך הרגילה.

זוהי טכניקת אלכסנדר בבסיסה: הרגע הזה שבו נשארתם בנוכחות מתבוננת, שמרתם על חופש וכיוון. עברתם דרך הגירוי ובחרתם באופן מודע בתגובה.

אתם יכולים לבחון אינספור גירויים שעוברים דרך החושים והמוח שלכם כל יום – ואת התגובות שלכם אליהם:

הרגלי צריכה של אוכל, סמים, עישון, שתייה או התמכרויות אחרות.
לחיצה על אייקון על המסך הקטן שלכם. על לינקים.
הרגלי התנהגות בתוך מערכות יחסים.
הרגלי תנועה בתוך מצבים יומיומיים.
הרגלי מחשבה.

זה רק תלוי בכוח הכוונה שלכם – אם תפנו את הפוקוס שלכם לאחד מהכיוונים האלו לאורך זמן, אתם תצליחו לשנות דפוסי התנהגות, פעם אחת ועוד פעם ועוד פעם. לאורך זמן.

דפוסים ותיקים חרוטים אצלנו עמוק במוח ובגוף. אם אנחנו לא מרוצים מההשלכות שלהם ורוצים ליצור התנהגות חדשה, אנחנו צריכים להתחיל מסיטואציה אחת, ואז לחזור עליה שוב ושוב, ולאט לאט, נתיב חדש יבנה, והנתיב הישן ידהה ויחלש. אנשים משתנים ומתפתחים.

וידאו שפירסמתי באותו נושא:

המשך עבודה:

הצוואר: מרכז הצטברות של עומס נפשי, סטרס, עומס ורגש. פ.מ. אלכסנדר קרא למערכת היחסים שבין הצוואר והראש Primary Control – פיקוד ראשוני בעברית, והוא התכוון לפיקוד על כל האורגניזם האנושי. "כל העולם על כתפיו" – נשמע לכם מוכר? הרבה בעיות צוואריות קשורות קשר ישיר למצב הנפשי שלנו, ולא רק, הן קשורות גם לדפוסים יומיומיים כמו ישיבה מול מחשב, עבודה עם סמארטפון, תנועות שגרתיות ועוד.

דרך הבנת ההרגלים הגופניים והמנטליים, אנחנו יכולים להיכנס בשער הכניסה של שיטת אלכסנדר, ובעיקר, לקחת לעצמנו תקופה התחלתית של כמה חודשים כדי להעלות את רמת המודעות שלנו ולהתחיל ליצור שינוי במצב הצוואר, הכתפיים, השכמות, עמוד השדרה והגוף כולו.

אם תרצו להעמיק בעבודה על הנושא, יצרתי קורס אונליין שמכסה את כל הרגלי הצוואר שאני מכיר, את "הטוב והרע" של הרגלי הצוואר, ואני מזמין אתכם לצלול לתוך תכני הקורס הנרחבים שיעזרו לכם לפגוש את עצמכם ברגע הקריטי, עם הצוואר שלכם.

היתרון של הקורס הוא הנגישות לסרטונים בבית מכל מקום בעולם ובכל זמן, היכולת לחזור שוב ושוב על הדברים, והעלות הנמוכה שלו יחסית למסלול שיקומי מסודר – שזו האופציה הסטנדרטית להעמקה בחומר – אצלי בקליניקה, אחת לשבוע:


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.